Rina Elias, 20 år har varit i Sverige sedan 2015. Hon har toppbetyg från Didaktus Liljeholmen och planerar att studera till tandläkare.  För fyra år sedan såg livet rejält annorlunda ut.

I Qamishli, i nordvästra Syrien fanns före kriget cirka 185 000 invånare. Där bodde Rina Elias med sin mamma, pappa och två bröder. Pappan ägde flera affärer, mamman hade jobb och Rina och hennes bröder gick i skolan och hängde med kompisar.  Livet var bra, berättar Rina.

– Varma kvällar skojade vi med varandra utanför vårt hus, jag och mina kompisar. Vi rökte vattenpipa och fönstren till vår lägenhet stod alltid på vid gavel. Där uppe satt pappa och tittade på tv. Det var en annan tid.

Kriget kom och kompisarna slutade komma. Tills sist var det bara Rina och hennes bröder kvar de varma kvällarna utanför lägenheten. Situationen blev ohållbar när matbristen slog till och elen försvann.

– För att ta oss till Sverige var min pappa tvungen att använda alla besparingar vi hade. Idag har vi ingenting sparat längre.

Familjen betyder allt

Att haft allt och förlorat allt knäcker de flesta. Visst var det var tungt, medger hon, men för Rina Elias betyder familjen allt och att hjälpa dem att bygga ett nytt liv i Sverige var en självklarhet. Det första steget var att skaffa en utbildning.

– Jag har alltid intresserat mig för människor därför valde jag vård och omsorg på Didaktus i Liljeholmen.

Rina Elias pratade i princip ingen svenska och i början var det svårt, men hon hade en tydlig strategi och lärde sig snabbt. Så snabbt att Didaktus gav henne stipendium och utmärkelsen årets språkraket. Våren 2019 tog hon examen med toppbetyg och hade redan innan skolavslutningen flera jobberbjudanden.

– i somras arbetade jag som undersköterska och nu under hösten läser jag flera kurser i naturvetenskapliga ämnen för att bli behörig att söka till tandläkarutbildningen, säger Rina Elias.

 Vad är ditt bästa tips för att lyckas med studierna?

– Det är att följa lärarens planering noga och att vara i fas med undervisningen, då hamnar du inte efter.