Natdanai och Natthawat började på Introduktionsprogrammet på Didaktus Jakobsberg för tre år sen. Nu innan sommaren tog de studenten från Barn- och fritidsprogrammet med 100% närvaro i skolan, vi är oerhört imponerade!

 

Varför valde ni just barn och fritid?

Natthawat: I årskurs åtta praoade jag på en förskola. Handledaren märkte att jag var duktig med barnen och rekommenderade mig att läsa barn och fritid.
Natdanai: Även jag praoade i åttan, fast i en klass på lågstadiet. Jag tyckte att det passade mig bra och programmet kändes som ett naturligt val. Under praktiken frågade vi vad man kan göra efter examen och fick veta att man både kan plugga vidare eller börja jobba direkt som exempelvis barnskötare.

Vad har varit roligast under era tre år här?

Vi har kämpat för att ha 100% närvaro i skolan under åren här. Det kändes väldigt roligt att vi lyckades. Vi har också haft väldigt roligt tillsammans med Mats som är skolvärd, han är som en kompis. Och alla vänner man fått!

Hur var det att göra APL?

Vi har varit på en förskola och i förskoleklass. Det kändes som att man jobbade på riktigt. Det är både lättare och roligare att lära sig genom praktik än teori. Vi fick lära oss genom barnen och kollegor och saker som inte står i läroböckerna i skolan. Genom APL och skolan har vi lärt oss om olika symptom och begrepp som vi nu har stor användning av i vårt jobb.

Nu är det några veckor sedan ni tog studenten, hur kändes det?

Natthawat: Jag kände mig stolt över mig själv. Det kändes skönt att jag hade lyckats med mitt mål att uppnå 100% närvaro. Jag har behövt vara väldigt fokuserad och passa tider för att klara det.
Natdanai: Jag kände mig också väldigt stolt! Men det var tråkigt att lämna alla kompisar och lärare. Skolan har känts som ett andra hem.

Vad ska ni göra nu efter studenten?

Just nu söker vi båda jobb som barnskötare. Vi har ursprung från Thailand och hade egentligen tänkt att åka dit direkt efter studenten. Men på grund av corona blir det istället nästa vår. Vi ska då testa på att vara munkar och jobba inom militären. När vi är tillbaka i Sverige vill vi fortsätta jobba för att samla på oss erfarenhet. Natthawat vill sedan studera på yrkeshögskola till fritidsledare. Natdanais dröm är att utbilda sig för att kunna påverka regeringen och skolorna i Thailand så att barnen där får samma rättigheter och möjligheter som här.

Hur skulle ni beskriva Didaktus?

Skolan har varit toppen. Lärarna hjälper dig mycket för att du ska nå dina mål. Din mentor hjälper dig också med dina uppgifter så att du klarar dina kurser.

Har ni några tips till dem som ska söka gymnasiet?

Sök det som du själv vill, välja inte bara något som dina kompisar väljer. Välj något som du tycker är roligt och leder till ett jobb, då känner du dig motiverad hela tiden.

Varför tycker ni att man ska söka till Didaktus Jakobsberg?

Skolan tar hand om dig som sin egen familj och hjälper dig att lyckas. Rektorn och lärarna beter sig bra mot oss elever. Du kan alltid gå till lärarna om du behöver hjälp. Vi har rekommenderat två kompisar att börja på skolan.