Azra läser sista året på Vård- och omsorgsprogrammet på Didaktus Gymnasium i Stockholm. Hon tycker att psykiatri är mest intressant att läsa om för det ger en inblick i hur människor fungerar och varför de är som de är. I framtiden funderar hon på att läsa vidare till psykolog.

 

Varför passar Vård- och omsorgsprogrammet dig?

Jag gillar att hjälpa människor och vill kunna rädda liv, och det är intressant att lära sig om olika diagnoser och symptom. Programmet passar mig för att vi får göra saker praktiskt. Det roligaste ämnet är psykiatri, då lär vi oss om hur människor funkar och varför de är som de är. Sen tycker jag om när vi studera om hälsa för jag älskar idrott.

Vilka kurser läser ni på Vård och Omsorg och hur arbetar ni?

Vi läser alla gymnasiegemensamma ämnen såklart och sen också psykiatri, specialpedagogik, medicin, vård och omsorg och psykologi. Först läser vi om det vi ska göra, sen kanske vi kollar på en film om det, och sen testar vi på varandra eller på dockor. Det är bra när vi behöver lära oss vissa saker inför vår praktik.

Vad tycker du om lärarna på Didaktus Gymnasium i Stockholm och hur trivs du i klassen?

Lärarna i skolan är snälla, vissa är strängare än andra men jag tycker om alla mina lärare. De har en positiv inställning och är omtänksamma, de vet hur de ska kommunicera med eleverna och de flesta av mina lärare har arbetslivserfarenhet efter att ha jobbat inom vård och omsorg. Klassen är bra, på vissa lektioner kan det bli lite rörigt men på andra fungerar det bättre, jag trivs i min klass.

På vilket sätt hjälper mentorerna till på skolan?

Vi har mentorstid en gång i veckan men det är lätt att kontakta dem vid andra tillfällen också. Mentorerna hjälper till med exempelvis sjukanmälan och läkarbesök, om man är ny och har frågor eller om man har något annat problem. De är glada och utåtriktade, man känner sig lyssnad och respekterad av dem. De kan också hjälpa dig att förbättra dina studier.

Vilket är ditt drömjobb?

Psykolog hade varit roligt! Mitt drömjobb har ändrats genom åren men jag har tid att bestämma mig, jag är ung så jag stressar inte inför det.

Vilka möjligheter finns efter studenten?

Man blir ju färdigutbildad undersköterska efter att ha läst Vård- och omsorgsprogrammet. Sen kan du alltid välja att plugga vidare till exempelvis läkare, psykolog, tandläkare, idrottslärare, personlig tränare och sjuksköterska. Eller om du vill jobba på vårdcentral, BUP (barn- och ungdomspsykiatri) och MiniMaria. Allt inom vården kan du läsa vidare till, det beror bara på vad du vill bli. Jag kommer plugga vidare efter studenten.

Vilka kurser tycker du är roligast på utbildningen?

Jag tycker om psykiatri och idrott, det är mina topp två favoriter! Psykiatri har varit mest intressant att lära sig om.

Vad är det bästa med att vara ute på praktik (APL)?

Att det är en annan miljö, man kommer ifrån skol-huvudet lite och vänjer sig vid arbetet. Man lär sig hur man arbetar inom vården, är med om nya upplevelser och du ser och hör saker man aldrig varit med om innan.

Vad får du göra på din praktik (APL)?

Första året jobbade jag inom hemtjänst, där handlar det mycket om att hjälpa till. Vi påminde dem att äta ordentligt, att vila och ta sin medicin. Vi gjorde alla standar saker. Andra året var jag på ett äldreboende, då fick vi väcka dem, fixa frukost, mata, vi tog dem från rummet till matsalen, hade aktiviteter, spelade spel och rengjorde sår. Vi hade också möten om de hade blivit bättre eller sämre, vi lagade mat och städade.

Kan du tänkta dig att jobba utomlands?

Ja i framtiden kanske, det beror på hur det blir med familjen om vi kan komma överens om att flytta. Jag funderar på att plugga vidare i Sverige eftersom jag vill vänja mig vid Sveriges vårdsystem. På Didaktus Gymnasium har vi ju möjligheten att göra några veckors praktik utomlands om vi vill.

Skulle du rekommendera Vård- och omsorgsprogrammet till andra?

Ja, om de har ett intresse för vård och vill jobba, då är det en bra utbildning. Man lär sig mycket om hälsa och psykiska och fysiska saker men det krävs en hel del tålamod.

 

Läs mer om Vård – och omsorgsprogrammet på Didaktus Jakobsberg

Läs mer om Vård – och omsorgsprogrammet på Didaktus Liljeholmen