Didaktus Gymnasium




Gymnasievalet i Stockholm

När du ska göra ditt gymnasieval har du ofta många frågor och funderingar. Du ska inte bara välja utbildning utan också en ny skola, där du får nya klasskamrater och nya lärare. Det är helt enkelt ganska många val att fundera över. Det är ofta många som ger dig tips och råd kring hur du ska tänka, men kom ihåg att det ska vara ditt val. Det är du som ska gå tre år på gymnasiet, och det viktigaste är att du hittar en skola och en utbildning som känns rätt för dig.

Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska söka till gymnasiet och hur du söker till oss på Didaktus Liljeholmen, så att dina frågetecken om gymnasieansökan försvinner.

Lycka till i ditt gymnasieval!





Hur söker jag till ett gymnasium i Stockholm?

För att söka till oss på Didaktus Liljeholmen behöver du logga in på www.indra.storsthlm.se. Sök på Didaktus Liljeholmen eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

 

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Alla elever som är folkbokförda i Stockholms län, Gnesta och Håbo får inloggningsuppgifter hemskickade med post. Inloggningsuppgifterna är ditt personnummer och det lösenord som står i brevet. Om du inte fått ditt lösenord hemskickat kan du ta hjälp av SYV på din grundskola, samma gäller om du glömt eller tappat bort ditt lösenord.

 

Vilka program kan jag söka på Didaktus Liljeholmen?

Hos oss kan du läsa 2 yrkesförberedande program. Vi har också 2 introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Från och med hösten 2023 kommer alla som läser ett yrkesprogram också att få grundläggande högskolebehörighet utan att lägga till några kurser. Behörigheten går att välja bort om du hellre vill lägga allt fokus på yrkeskurserna.

Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet – Pedagogiskt och socialt arbete — sökkod: BFPEA
Vård- och omsorgsprogrammet – Vård och omsorg — sökkod: VO

Introduktionsprogram

Programinriktat val — sökkod: IMV
Yrkesintroduktion — sökkod: IMY

 

Vilka datum gäller för gymnasievalet i Stockholm 2023?

Ansökningsperioden öppnar: 17 januari
Ansökningsperioden stänger: 15 februari
Preliminärt antagningsbesked: 17 april
Omvalsperioden börjar: 17 april
Omvalsperioden slutar: 15 maj
Slutgiltiga antagningsbeskedet: 4 juli
Sista svarsdag: 19 juli
Reservantagningen börjar: 1 augusti
Reservantagningen slutar: 13 augusti





Välja gymnasie­program

Ett bra första steg är att läsa om de olika programmen som finns. Vad tycker just du känns roligt och intressant? Känns det svårt kan du alltid prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan. Du kan också kontakta oss på Didaktus om du vill, vi finns till för att hjälpa och stötta dig.

Många som ska välja gymnasium tycker att det känns svårt, men det behöver inte vara det. Det är såklart mycket att tänka på, kanske tycker dina föräldrar en sak medan du själv vill något annat, men kom ihåg: det är ditt val. Om du känner dig osäker är vårt tips att besöka skolorna du är intresserad av på ett öppet hus. Då får du ofta en bra känsla för hur skolan är och om du skulle trivas där. Passa också på att prova på något av de program du är intresserad av. De flesta skolor erbjuder elev för en dag, det är det bästa sättet att ta reda på om du skulle gilla programmet.





Yrkesprogram eller högskoleförberedande, vilket program ska jag välja?

Det första du borde fundera över är om du vill gå ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Det finns fördelar med både, så det handlar egentligen mest om vad du är intresserad av. Är det viktigt för dig att studera vidare efter gymnasiet? Då passar kanske ett högskoleförberedande program bäst. Vill du kunna börja jobba direkt efter gymnasiet? Då är nog ett yrkesprogram det bästa valet för dig. Men det ena behöver inte utesluta det andra. I texten nedan reder vi ut skillnaderna mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program.

 

Yrkesprogram

Idag finns det 12 olika nationella yrkesprogram att välja mellan. Didaktus Liljeholmen yrkesförberedande program är Barn och fritid och Vård och omsorg. Från och med hösten 2023 kommer alla som läser ett yrkesprogram också att få grundläggande högskolebehörighet utan att lägga till några kurser. Behörigheten går att välja bort om du hellre vill lägga allt fokus på yrkeskurserna. Kontakta oss om du vill veta hur det fungerar på Didaktus. Efter att du tar examen från ett yrkesprogram kan du börja arbeta direkt, du är utbildad till ett yrke. På våra två program blir du antingen barnskötare eller undersköterska. Du är också behörig till yrkeshögskolor.

 

Högskole­förberedande program

Det finns sex olika nationella högskoleförberedande program idag. Väljer du ett högskoleförberedande program läser du automatiskt alla kurser som behövs för att bli behörig till högskolan. Du får ingen särskild yrkesexamen, men det betyder inte att du inte kan jobba direkt efter studenten. Det vanligaste är dock att man läser vidare på högskola eller yrkeshögskola.

 

Om du saknar behörighet till gymnasiet

Vill du läsa på gymnasiet men saknar betyg? Då kan ett introduktionsprogram passa dig. På ett introduktionsprogram fokuserar vi på vad du faktiskt kan och fokuserar på att du ska få de betyg du saknar för att komma in det program du vill. På Didaktus Liljeholmen kan du läsa Programinriktat val (IMV) eller Yrkesintroduktion (IMY).

students

Har du Gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en labyrint. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.