Helena Heinås jobbar som lärare hos oss på Didaktus Liljeholmen. Hon undervisar i ämnen kopplat till vård och omsorg. Helena har stor erfarenhet från branschen sedan innan då hon jobbat inom vården sedan hon var 18. Är du sugen på att läsa vård och omsorg? Då kan vi lova dig att du får en engagerad lärare!

 

Vad får eleverna lära sig på dina lektioner? 

Jag utgår såklart från kursplanen så att eleverna får med sig allt de behöver. Men jag försöker också plocka in en typ av livskunskap och vill utmana elevernas sätt att tänka. Vi jobbar också med studieteknik. Det krävs såklart en del jobb, men tillsammans knäcker vi koden.

Hur skulle du beskriva din undervisning?

Jag försöker att jobba mycket med delaktighet och få till en öppen dialog i klassrummet. Jag vill höra elevernas perspektiv och deras upplevelse av det vi lär oss. Vissa kursmoment är såklart inte lika roliga som andra, men måste göras. Vi försöker tillsammans hitta den väg som passar eleven bäst. Även om alla har samma mål behöver man inte ta sig dit på samma sätt.

Vad är det roligaste med att vara lärare?

Att få se eleverna växa och utvecklas. Det är häftigt när de inser att de klarar av mer än vad de tror och växer i sitt självförtroende. Det är även roligt att höra om elever som får jobb på sin APL-plats.  

Hur skulle du beskriva stämningen på skolan? 

Den är livlig, glad och vänlig.

Vad vill du att eleverna har med sig när det tar studenten?

Jag vill att de ska ha utvecklats och nått sitt eget mål. Det kan antingen vara att ta sin yrkesexamen eller ha med sig de verktyg som behövs för att läsa vidare. 

Har du något tips till de elever som nu ska göra sitt gymnasieval?

Välj ett yrkesprogram! Genom att läsa ett yrkesprogram får du fler valmöjligheter efter studenten. Du kan välja till kurser för att få högskolebehörighet och läsa vidare på högskola eller universitet eller börja jobba direkt. Du har alltid ett yrke att gå tillbaka till vilket är en stor fördel.

På vård- och omsorgsprogrammet gör eleverna APL. Hur bidrar det till utbildningen?

Du märker tidigt om du valt rätt program och yrke genom att göra APL. I skolan följer vi läroplanen för att se till att eleverna lär sig allt de behöver. Genom sin APL-plats får eleverna testa på momenten praktiskt och se verkligheten. De får även lära sig att bemöta människor och kommunicera, vilket är en stor del av branschen. Det är även ett bra steg in i arbetslivet!

Varför tycker du att man ska söka till Didaktus?

Alla är välkomna hit! Vi lärare vill våra elevers bästa och hjälper alltid till. Det här är det roligaste jobbet jag haft, jag tror eleverna märker av att vi verkligen trivs här.