I årskurs 3 kan eleverna läsa Bild och Form som individuellt val. Våra elever har visat sig vara riktiga konstnärer och bildlärarna Gosia och Moa arbetar på olika sätt med att eleverna ska få visa sina verk – både för andra på skolan och för allmänheten!

På instagramkontot “Elever skapar” lägger bildläraren, Malgorazata Ornowska, eller Gosia som hon kallas, upp bilder på de verk som elever i åk 3 skapar i Bild och Form-kursen. Att få dela det man gjort är ett sätt att skapa stolthet hos eleverna och gör skoluppgiften mer “på riktigt”. I tider med mycket fjärrundervisning bli instagram-kontot dessutom ett sätt att behålla kontakten och hålla en röd tråd i undervisningen – trots att elever och lärare inte träffas så ofta.

En annan lösning för bild-kursen och fjärrundervisning hade skolans andra bildlärare, Moa Norell. Efter jullovet fick eleverna ett “konst-kit” med papper, färger, lera och annat material de kunde hämta på skolan. Eleverna hade sedan i uppgift att själva planera ett konstprojekt som de kunde arbeta med både hemma och de dagar de var på skolan. Resultatet kan alla på skolan se i den utställning som hänger i korridoren utanför bildsalen. 

– Att få se sina bilder inramade gjorde något med eleverna, berättar Moa, det går inte att ta miste om hur stolta alla är över sina alster!

Moa arbetar även som studie- och yrkesvägledare på skolan och driver bild-undervisningen under devisen “SYV + BILD = SANT”. Att arbeta med bildskapande på olika sätt blir en väg att prata om framtiden och sina mål med livet.

Under hösten deltog eleverna i ett projekt i samarbete med Artmovement. Tillsammans med konstnärerna Vlady och Maria Yvell arbetade eleverna med temat “Att ta plats i det offentliga rummet.” Resultatet blev bland annat “gerilla-konst” och ett konstverk i trappan vid Liljeholmsbron.

Samarbetet med externa aktörer och att modellen med verklighetsbaserad bildpedagogik är något vi på skolan gärna vill fortsätta med! Vi får se vad vårt samarbete med Artmovement kan leda till i framtiden!

Här kan du se elevernas bilder från det första projektet med Artmovement!

 

Gosia Ornowska är, förutom bildlärare, verksam som konstnär och har bland annat ställt ut på Galleri Bellman och i Solna konsthall.

Moa Norells konstverk kan du se på Galleri Grips vårsalong.