Mats jobbar som skolvärd hos oss och står eleverna nära. Innan han började som skolvärd har han varit lärare i bland annat idrott. Mats säger att han efter 33 år inom skolvärlden fortfarande längtar till skolan varje dag, det märks på honom!

 

Vad gör en skolvärd?

Mitt viktigaste uppdrag är att lyssna på eleverna. Jag försöker att skapa förtroende och ömsesidig respekt hos dem så att de kan prata av sig om vad som helst hos mig. Jag lär eleverna att det är okej att misslyckas, att man kan få en andra chans och hur viktigt det är att kunna samarbeta i alla lägen. 

Vad är det roligaste med att vara skolvärd?

Det händer nya saker varje dag, vissa dagar får jag exempelvis vikariera för andra lärare. Jag är både konflikthanterare och kärleksbearbetare.

Hur skulle du beskriva stämningen på skolan? 

Vi har en hög tolerans för olikheter, vi dömer ingen. Vi har roligt tillsammans, elever och lärare. Och vi har väldigt kompetent personal.

Vad vill du att eleverna har med sig när det tar studenten?

De ska ha tömt lärarna på all kunskap som de har. Med all den kunskapen ska eleverna kunna lägga sitt livspussel och bestämma vad de vill göra. Vi ger dem bitarna, men de lägger pusslet själva.

Har du något tips till de elever som nu ska göra sitt gymnasieval?

Välj inte ett program bara för att kompisarna väljer det. Försök att tänka ur ditt eget perspektiv, vad tror du att du skulle vilja jobba med?

Ge 3 skäl till varför du tycker att man ska söka till Didaktus?

  • Om du vill gå på en liten skola där du blir sedd varje dag är Didaktus ett bra val för dig.
  • Här är vi som en stor familj och lärarna kan alla elevers namn. Det gör att alla känner alla!
  • Lärarna hjälper dig att lyckas och det finns möjlighet att få individanpassad handledning.