Didaktus Gymnasium
Pedagogiskt och socialt arbete
BFPEA

På Barn- och fritidsprogrammets inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete läser du både kärnämnen och de ämnen som är specifika för Barn- och fritidsprogrammet. Du studerar olika pedagogiska metoder, socialt beteende, kommunikation och assistans av barn och ungdomar i olika verksamheter. Under utbildningen kommer du vara på en riktig arbetsplats och öva, det kallas för arbetsplatsförlagd utbildning (APL). Du får testa olika aktiviteter som används i arbetet med barn och unga. Det kan vara både inomhus och utomhus och handla om allt ifrån att laga mat till idrott och friluftsliv. När du sedan är tillbaka i skolan diskuterar vi det du lärt dig, blandar med teori och kunskaper inom psykologi, sociologi och pedagogik. Efter dina 3 år på Barn- och fritidsprogrammet ska du ha goda grundkunskaper i hur barn och ungdomar lever och utvecklas i vårt samhälle och du är färdigutbildad att arbeta som barnskötare eller elevassistent.

I  Barn- och fritidsprogrammet ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket innebär att du får ta med dig dina teoretiska grundkunskaper från skolan till en arbetsplats där du kan lära dig ett yrke och utvecklas i en yrkesroll. Genom teori och praktik får du de kunskaper du behöver för att kunna gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet.

 

Undervisning på Didaktus Jakobsberg

Hos oss arbetar lärarna strukturerat och välorganiserat för att alla elever ska klara utbildningen och ta examen efter tre år. Till din hjälp har du engagerade lärare med erfarenheter från yrkeslivet, vilket ger dig en väl förankrad och aktuell kunskap samt goda förutsättningar att lyckas med dina mål. Lärarna följer dig under hela utbildningen och ger dig intressanta och innehållsrika lektioner och föreläsningar som är relevanta för Barn- och fritidsprogrammet. Upplägg och studiematerial anpassas efter varje elev för att du ska nå dina mål. Som elev på Didaktus Barn- och fritidsprogram blir du sedd, hörd och lyft. Med intresse, eget ansvar och din närvaro har du goda förutsättningar att klara av dina studier på skoltid.

 

Passar Barn- och fritidsprogrammet mig?

Vill du var med och förändra samhället och bli en stark länk i olika barn och ungdomsverksamheter? Väljer du inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete på barn- och fritidsprogrammet kommer du att få lära dig allt om barn och ungas utveckling och lärande. Du kommer lära dig att skapa ordning i vardagen, studierna och livet, självklart med stöd från dina lärare. Efter examen kan du jobba som barnskötare eller elevassistent.

 

GÖR EN INTRESSEANMÄLAN

Vad blir man efter studenten?

Med din yrkesexamen från barn- och fritidsprogrammet kan du börja jobba på en gång, till exempel på en förskola, som personlig assistent eller varför inte resa utomlands och jobba som au pair? När du lär dig på vårt sätt känner du dig trygg och säker i att du verkligen klarar jobbet.

Sökkod

BFPEA

Exempel på framtida yrken

Elevassistent
Barnskötare
Personlig assistent
Fritidspedagog
Au Pair
Polis (vidareutbildning krävs)
Kriminalvårdare (vidareutbildning krävs)
Brandman (vidareutbildning krävs)

POÄNGPLAN

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Engelska 5100
Idrott och Hälsa 1100
Samhällskunskap 1a150
Historia 1a150
Religionskunskap 150
Programgemensamma ämnenPoäng
Hälsopedagogik100
Naturkunskap 1a250
Kommunikation100
Lärande och utveckling100
Människors miljöer100
Pedagogiskt ledarskap100
Samhällskunskap 1a250
Svenska 2 / Svenska som andra språk 2100
Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbetePoäng
Socialt arbete 1100
Pedagogiskt arbete200
Individuellt valPoäng
Individuellt val200
GymnasiearbetePoäng
Gymnasiearbete100
ProgramfördjupningPoäng
Programfördjupning600
Summa: 2500