Didaktus Jakobsberg är en liten skola med stort engagemang! Vi erbjuder fem olika program och hos oss har du alla möjligheter att nå dina personliga mål. Är du modig, nyfiken, orädd, hjälpsam, fördomsfri, stark, driftig, kreativ, glad? Vill du förbättra världen och kunna påverka och förändra det som du tycker verkar tokigt? I så fall kommer du att stortrivas hos oss!


Lär känna vår skola och få chansen att ställa alla de frågor du kan tänkas ha genom att besöka vår skola på öppet hus.

1 december kl 11.00 - 13.00
22 januari kl 18.00 - 20.00

Välkommen till oss på Didaktus Jakobsberg!

Hos oss på Didaktus Jakobsberg är det nämligen en hemtrevlig känsla som råder. Våra besökare brukar spontant säga att det är en speciell känsla som infinner sig när man kliver innanför skolans dörrar. Det är nog för att vi inte är större än att alla känner alla, elever umgås oavsett program eller årskurs och det finns en nära relation mellan elever och personal.

Vår senaste elevenkät visar att eleverna känner sig sedda och trygga i skolan. Många av våra elever är aktiva i Didaktus Vänner, som arbetar med att förebygga mobbning och trakasserier på skolan och att organisera skolans traditioner. Vi ser olikhet som en tillgång och skolans engagerade lärare ser till att varje elev får möjlighet att nå sina mål, utifrån just sin förmåga.

Vi har en genomtänkt stödverksamhet där alla kan få hjälp, oavsett vilket betyg man har som mål. Vi har ett välutrustat bibliotek där du kan få studiestöd och spännande lästips av vår bibliotekarie. Dessutom finns det möjlighet att sitta i vår Pluggstuga utanför lektionstid. Där finns alltid pedagoger som kan hjälpa dig med dina uppgifter. Vi använder Schoolsoft, som är ett webbaserat informationsverktyg. I Schoolsoft kan man läsa om allt som händer i skolan, nyheter, se scheman, uppgifter, läxor, prov, resultat och sin närvaro med mera. Vårdnadshavarna har också tillgång till Schoolsoft och kan på så sätt följa sitt barns skolgång till dess de blir myndiga.

Jag tycker att det roligt att gå till jobbet varje dag! Vill du tycka att det är roligt att gå till skolan varje dag? Hör av dig – vi har en plats till dig också!

Pia Johansson Rektor Didaktus Jakobsberg

Intresseanmälan

Fält markerade med en * är obligatoriska.

Välkommen att kontakta oss

Prova på!

Vill du lära känna de program du är intresserad av på djupet? Då är du välkommen som elev för en dag hos oss på Didaktus Jakobsberg. Kontakta då vår syv Karin Melin på karin.melin@didaktus.se för att boka in en Prova på-dag. Tillsammans kan vi planera en eftermiddag där du på olika nivåer följer det program du är intresserad av.


Pia Johansson

Rektor
pia.johansson@didaktus.se

Kontakta Jakobsberg

Adress
Järfällavägen 100, våning 6
177 41 Järfälla
Visa karta Street view

jakobsberg@didaktus.se

Undrar du något?

Vanliga frågor

 • Kostar det något att gå på en friskola?

  Nej, det är avgiftsfritt. Det enda du betalar är en pant på 100 kronor för ditt matkort. De pengarna får du tillbaka om du lämnar in matkortet när du slutar.

 • Hur söker jag till Didaktus Jakobsberg?

  Du söker till oss genom din kommuns antagningsenhet. Didaktus skolor är riksrekryterande och det betyder att oavsett var du bor, så kan du söka till oss. Din studievägledare eller kommunens antagningsenhet hjälper dig gärna.

 • Kan jag kombinera mina gymnasiestudier med elitidrott?

  Ja! Vi har flera elever som idrottar på elitnivå och vi skräddarsyr individuella lösningar.

 • Vad är Schoolsoft?

  Schoolsoft är ett webbaserat informationsverktyg där alla i skolan kan läsa nyheter och kolla kalendariet. Som elev loggar man in och ser sitt schema, lektionsplanering, närvaro, uppgifter, läxor, prov, resultat med mera. Vårdnadshavarna har också tillgång till Schoolsoft tills barnet fyller 18 år och därmed blir myndig. Då bestämmer eleven själv om vårdnadshavaren ska få fortsatt tillgång till Schoolsoft.

 • Har ni elevinflytande?

  Självklart! Alla kurser planeras i samråd med lärarna, alla klasser har klassråd varje vecka och elevrådet har stort inflytande. Eleverna bjuds in till lärarnas pedagogiska forum för att diskutera undervisningen och vid skolkonferensen deltar både lärare och elever. Efter varje kurs genomförs elevutvärderingar och resultaten analyseras och diskuteras för att vi ska bli ännu bättre.

 • Vad har ni för pedagogik?

  I viss mån arbetar vi ämnesintegrerat. Lärarna arbetar med formativ bedömning. Läsåret 2015/16 inleds ett arbete med att stärka språket hos våra elever. Språk är makt, som bekant! Kollegiet har skapat en språkpolicy, som innebär att även lärare som inte undervisar i språk lägger vikt vid att arbeta språkutvecklande med hjälp av metoder som lärarlaget gemensamt kommit fram till.

 • Var har eleverna idrott?

  Vi har förmånen att ha vår idrottslektioner i Friskis & Svettis lokaler, två trappor ner i huset. Vi har vår egen idrottslärare.

 • Har Didaktus Jakobsberg ett elevråd? 

  Ja, två elevrepresentanter från varje klass ingår i skolans elevråd. Elevrådet har en ordförare, en sekreterare och är representerade vid Ledningsgruppens möten en gång i månaden.

 • Hur arbetar skolan för att förebygga kränkningar och trakasserier?

  Skolans Likabehandlingsansvarig, Clara Trogen Pahlén, ansvarar för att Likabehandlingsplanen är aktuell och uppdaterad. Om en kränkning sker, eller om någon på skolan upplever sig trakasserad eller diskriminerad, tar likabehandlingsansvarig emot en anmälan och ärendet utreds skyndsamt av rektor och huvudman. Likabehandlingsansvarig är en del av Elevhälsoteamet (EHT) och samarbetar med dem för att eleverna ska må så bra som möjligt.

 • Finns det ett bibliotek?

  Ja, skolan har ett nytt välutrustat bibliotek där du kan sitta och studera eller läsa i lugn och ro. Bibliotekarien Clara Trogen Pahlén är även pedagogiskt utbildad och hjälper dig gärna med dina uppgifter. Datorer och Ipads finns tillgängliga för studier. Aktuell litteratur köps in kontinuerligt och du får gärna fråga om boktips. Biblioteket anordnar även novell- och lyriktävlingar.

 • Vilket stöd kan jag som elev få?

  Skolans lärare är duktiga på att se elevernas specifika behov och upprätta individuella lösningar som passar just dig. Vi har också en pluggstuga som vår specialpedagog Ingrid Steen har hand om. Pluggstugan är öppen varje dag och bemannad med padagog och elevassistenter. Du kan alltid få hjälp, oavsett program, kurs eller betygsmål.

 • Får jag busskort?

  Enligt kommunens bestämmelser, får alla elever som bor längre bort från skolan än sex kilometer busskort. Om du under praktiken måste åka långt får du ersättning för det av skolan, även om du inte har rätt till busskort.

 • Vad är ”Didaktus Vänner”?

  Det är skolans ansvar att förhindra mobbning, men vi ser våra elever som en viktig resurs i detta arbete. De vet hur stämningen på skolan är och ser snabbt om det uppstår grupperingar.  Ibland kan vi vuxna missa detta.  Våra Vänner-elever träffas regelbundet tillsammans med skolans speciella Vännerlärare som arbetar aktivt för att motverka kränkningar och för att prata om stämningen som råder i de olika klasserna. Våra 30-talet ”Vänner” gör ett fantastiskt jobb, de fungerar som förebilder och det är populärt att vara med.

 • Har ni studie- och yrkesvägledare?

  Ja, på måndagar har du möjlighet att träffa vår studie- och yrkesvägledare Karin Melin.

 • Finns det skolsköterska?

  Ja, fyra dagar i veckan (måndag-torsdag) finns vår skolsköterska Annica Rosencrantz i skolan och har öppen mottagning.

 • Finns det kurator?

  Ja, vi har en kurator på skolan som arbetar på halvtid. Till kuratorn kan du vända dig om du har funderingar och behov av att prata.

 • Vad gör man i ett metodrum?

  Om du går på Omvårdnadsprogrammet kommer en del av undervisningen att vara förlagd i skolans metodrum. Där har vi byggt upp ett rum som mycket liknar en riktig vårdsal och du får bland annat träna på patientbemötande, hygien, provtagning och omvårdnad.

 • Vilka traditioner har ni på Didaktus Jakobsberg?

  Vi tror att traditioner stärker vår gemenskap och därför är vi noga med att ta tillvara de tillfällen som vi har våra traditioner.

  På Nobeldagen har vi vår stora Nobelfest som eleverna i årskurs 2 och 3 själva organiserar och som sig bör delar vi ut Nobelpriser, äter gott tillsammans och därefter virvlar vi ut på dansgolvet. Vi uppmärksammar även Halloween, alla hjärtans dag och påsk.

  Under våren har vi studenternas mösspåtagning, studentlunchen och för att inte tala om studenternas utspring! Årskurs 1 och 2 bjuds på sommarlovsavslutning.

  Under läsåret arrangerar Friends och skolans elevråd uppskattade aktiviteter. Idrottsläraren arrangerar några härliga friluftsdagar varje läsår.

 • Vad erbjuder ni för lunch på Didaktus Jakobsberg?

  Vi har en helt nybyggd  matsal i våra egna lokaler. Lunchen är avgiftsfri och vi bjuder på en varmrätt (vegetariskt alternativ finns) med sallad, mjölk och knäckebröd. Har du speciella behov tillgodoser vi dem.

 • Hur hittar jag till Didaktus Jakobsberg?

  Vår adress är Järfällavägen 106 och vi har samma ingång som Friskis & Svettis. Det finns många bussar som går hit och vi ligger nära Jakobsbergs pendeltågsstation.
  Läs mer om vilken resväg som passar dig på www.sl.se

Se alla frågor Ställ en fråga

Personal

 • Pia Johansson

  Rektor

  Pia Johansson

  070-5643753

  pia.johansson@didaktus.se

  Pia Johansson jobbar som rektor på Didaktus Jakobsberg
 • Skolchef

  Fredrik Ericsson

  0730-328188

  fredrik.ericsson@academedia.se

 • SYV

  Karin Melin

  0703-879623

  karin.melin@didaktus.se

 • Administrativ chef

  Annie Sahlström

  08-58083096

  annie.sahlstrom@didaktus.se

 • Kvalitetsansvarig

  Sandra Haag

  sandra.haag@academedia.se