Didaktus Jakobsberg är den lilla skolan med ett stort engagemang som uppmärksammar varje elev och jobbar aktivt för en trygg studiemiljö. För att lyckas med det har skolan startat gruppen Didaktus Vänner som utöver nämnda uppgifter även representerar skolan i samband med mässor och öppna hus. För att få bättre koll på ”Vännerna” och Didaktus olika gymnasieprogram har vi tagit en pratstund med några av medlemmarna.

Julia Väisänen och Emma Hultman går första året på Barn och fritid. Båda känner att de utvecklas på utbildningen och att de blir sedda av lärare och får det stöd de behöver.

— Jag tycker det är skönt att gå på en liten skola och jag trivs jättebra på min utbildning, säger Emma som får medhåll av Julia.

— Ja, här blir du sedd och det finns alltid lärare som kan hjälpa dig när du frågar.

På Barn och fritid får bland de bland annat undervisning i att möta och stödja barn och de får också insikter i hur barn och vuxna utvecklas tillsammans. De lär sig också hur de jobbar pedagogiskt i en verksamhet.

— Vi får själva planera mycket pedagogiskt för att sen genomföra lekar och sånger tillsammans med barn, berättar Julia.

Men de får också komma ut och praktisera sina nyvunna kunskaper. Redan första läsåret blir det flera veckors praktik där båda har varit på förskolor för att prova på hur det är ute i yrkeslivet.

— Vi har tre veckor på hösten och sen fem veckor till på våren. Då får du prova hur det verkligen är att vara pedagog på en förskola och det är väldigt kul, säger Emma.

Som medlem i Didaktus Vänner har Julia också representerat skolan vid Öppet hus. Och tack vare att hon pratade med sökande har redan några av dem varit och provat på en skoldag.

— De var med i tvåan och det ska ha fungerat jättebra. Jag pratade även med en annan tjej som valt att byta skola hit efter att jag pratade med henne. Det känns jättekul att så många ändå vill börja här, säger Julia.

Vad brukar du berätta mer för dem?

— Här finns verkligen hjälpen för de som vill ha den. Vi har bland annat Pluggstugan som är öppen varje dag tre timmar efter skolan där lärare alltid är på plats och du kan få extra stöd oavsett ämne.