På Didaktus Liljeholmen finns det runt 100 elever som driver eget företag. Nu har Ung Företagsamhet (UF) utsett skolan till årets UF-skola i Stockholm

– Det är fantastiskt. Vi satsar mycket på entreprenörskap inom alla våra program och de senaste åren har vi mångdubblat antalet elever som driver eget UF-företag, säger Aino Pleiner, till vänster i bild, som är UF-lärare på Didaktus Liljeholmen.

Tävlingsvärd för Årets UF-skola var Handelshögskolan i Stockholm och i motiveringen står det bland annat att ”Priset delas ut för en snabb utveckling av UF-företagandet där hela personalen involveras och näringslivet integreras genom hela utbildningen”.

Aino Pleiner ser hur eleverna utvecklas när de får möjlighet att starta och driva egna företag.
– De får en fot in på arbetsmarknaden, de etablerar kontakter med näringslivet, de pratar med Tullverket och Skatteverket och de ringer till företag i Kina. Jag märker att de får en större tro på sig själva, säger hon.

Didaktus motto är ”Människor behöver dig” och det smittar av sig på eleverna. UF-företagen på skolan fokuserar i stor utsträckning på samhällsnyttiga tjänster, som att utbilda i hjärt-och lungräddning (HLR) eller att hjälpa förskolebarn i Sarajevo genom att samla in pengar och leksaker.

Emil Moberg och Asmahan Saeed läser på vård-och omsorgsprogrammet. De ingår i företaget HLR UF och lyfter fram samarbetet med lärarna.
– Att vi utsetts till årets UF-skola känns enormt kul! Lärarna har jobbat hårt för att alla program ska bedriva UF-företag så det känns som en bekräftelse på att vi elever gjort något bra tillsammans med lärarna, säger Emil Moberg.

Asmahan Saeed tycker att man lär sig mycket av att driva eget företag.
– Det handlar om riktiga pengar och riktiga kunder. Vi får lära oss att stå på egna ben, med lite handledning från våra lärare och rådgivare. Vi lär oss helt enkelt att vara entreprenörer.

Totalt finns det cirka 21 000 elever i Sverige som driver UF-företag, 3 700 av dem finns i Stockholm.

På Didaktus Liljeholmen finns barn-och fritidsprogrammet, ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och vård-och omsorgsprogrammet.