Kontakta Jakobsberg

Adress
Järfällavägen 100, våning 6
177 41 Järfälla
Visa karta Street view

jakobsberg@didaktus.se

Undrar du något?

Kontakta Liljeholmen

Adress
Lövholmsvägen 2
117 43 Stockholm
Visa karta Street view

liljeholmen@didaktus.se

Rektor
Jennie Rosengren
0705-418814
jennie.rosengren@didaktus.se

Biträdande rektor
Daniel Öberg
+468 681 12 74
+4670 029 98 38
daniel.oberg@didaktus.se

Biträdande rektor Daniel Öberg 08-6811274 daniel.oberg@didaktus.se För att kontakta oss, Ring 08-681 12 99

Undrar du något?

Personal

Vanliga frågor

 • Liljeholmen

  Vad innebär UF-företagande?

  Under gymnasieutbildningen har eleverna möjlighet att starta ett eget företag. Då lär man sig allt om vad som krävs för att starta och driva ett eget företag och får dessutom möjlighet att visa upp sin företagsidé på UF-mässan i Älvsjö. Vi har haft två företag som förutom att de har tjänat en massa pengar också vunnit pris på UF-mässan.

 • Liljeholmen

  Kan jag kombinera mina gymnasiestudier med elitidrott?

  Du kan läsa mer idrott som individuellt val, men skolan kan inte ge specialidrott som tillval för närvarande.

 • Liljeholmen

  Vad har ni för pedagogik?

  Vi jobbar ämnesintegrerat genom att vi har något som vi kallar uppdrag. I ett uppdrag finns det mål från två eller flera ämnen och en uppgift som ska lösas enskilt eller i grupp. Det kan vara skriftliga, muntliga eller andra redovisningsformer, men det är alltid ett problem som ska lösas. Sedan bedöms resultatet av ämneslärarna. En uppsats som handlar om cancer kan till exempel få två betyg: innehållet betygsätts av vårdläraren och språket eller framförandet av svenskläraren. Ett jobb, men två betyg för dig – det tjänar du på (och lärarna också).

 • Liljeholmen

  Finns det några kamrat­stödjare på skolan?

  Vi har två kamratstödjare i varje klass som utbildas för att förebygga mobbning. De och lärarna som ansvarar för kamratstödjarna träffas regelbundet för att rapportera om stämningen i skolan och ge förslag på aktiviteter som stärker gemenskapen. Skolan är ganska liten och vi tar omedelbart tag i alla eventuella tendenser till mobbning. Vi jobbar med spegling i klasserna och börjar redan från första veckan att bygga ihop klassen genom att göra en massa saker tillsammans.

 • Liljeholmen

  Finns det ett elevråd på skolan?

  Det finns ett elevråd med deltagare från alla klasser. Vi vill gärna ha ett så aktivt elevråd som möjligt och det är lätt att få igenom förslag om de är väl genomtänkta. Att eleverna själva skulle få måla om sina klassrum är ett bra exempel på ett förslag från elevrådet.

 • Liljeholmen

  Har ni en studie- och yrkesvägledare?

  Ja, vi har en SYV som heter Malin Wredström på skolan fyra dagar i veckan. Hon kan hjälpa dig med studieplaner, framtidsplaner och annat som har med studievägar att göra.

 • Liljeholmen

  Har ni skolsköterska och kurator?

  Vi har en skolsköterska som heter Carina. Henne kan du alltid prata med. Hon finns på skolan alla dagar och kommer att ha ett hälsosamtal med dig. Skolläkaren kommer en gång per vecka och om du skulle behöva eller vilja ha någon annan kontakt utanför skolhälsovården så hjälper Carina dig.
  Skolans kurator heter Ioannis. Han finns på skolan varje alla dagar utom onsdagar.

 • Liljeholmen

  Jag har dyslexi – kan jag få stöd i skolan?

  Ja, det är inte alls ovanligt att elever hos oss har dyslexi. Lärarna är vana att anpassa uppgifter till elever som har olika behov. Våra specialpedagoger Marie Lindin och Marie Petersson kan också ge dig stöd och råd så att det går så bra som möjligt för dig.

 • Liljeholmen

  Om jag behöver extra hjälp – vart vänder jag mig då?

  Arbetslagen jobbar med att planera för elever som behöver extra stöd och hjälp. Om det är något som är extra svårt kan du också kontakta våra specialpedagoger för att få en individuell planering.

 • Liljeholmen

  Finns det bibliotek i skolan?

  Ja, vi har ett bra och mysigt bibliotek i skolan. Det är öppet varje dag.

 • Liljeholmen

  Var har ni idrott?

  Vi har idrott i Liljeholmshallen som ligger i huset intill skolan.

 • Liljeholmen

  Var äter ni?

  Vi äter i restaurangen på plan 3. Det finns minst tre olika rätter att välja på varje dag. Skolmaten är gratis, men du måste ha med ditt matkort!

 • Jakobsberg & Liljeholmen

  Kostar det något att gå på en friskola?

  Nej, det är avgiftsfritt. Det enda du betalar är en pant på 100 kronor för ditt matkort. De pengarna får du tillbaka om du lämnar in matkortet när du slutar.

 • Liljeholmen

  Kan man börja hos er även om man inte är behörig från grundskolan?

  Vi har tre olika introduktionsprogram på skolan. För att gå på ett sådant behöver du inte ha klarat alla dina betyg från grundskolan.

  Programinriktat individuellt val (IMPRO) vänder sig till dig som saknar behörighet till ett yrkesprogram. Du läser de grundskolekurser som saknas samtidigt som du läser gymnasiekurser. Du går i samma klass som de som går nationellt program på BF eller VO.

  Preparandutbildning (IMPRE) är för dig som vill gå ett teoretiskt program (EK, SA), men saknar några betyg från grundskolan för att vara behörig. Du läser grundskolekurser för att uppnå behörighet samtidigt som du studerar på valt gymnasieprogram.

  Vi har även Yrkesintroduktion mot Vård- och omsorg och Barn- och fritid. Det är en treårig utbildning som vänder sig till dig som saknar betyg i många kurser från grundskolan.

 • Liljeholmen

  Kan man komma på besök för att kolla om det verkar vara rätt skola?

  Du är välkommen året runt. Om du hör av dig till oss i förväg ordnar vi att någon tar hand om dig. Du kan också komma spontant, men då behöver du gå in och prata med rektor eller koordinator för att få en besöksbricka. Vi har också öppet hus tre gånger om året.

  Klicka här för att läsa mer: Öppet hus

 • Liljeholmen

  Kan man byta från en annan skola till er?

  Ofta går det att byta. Lättast är det om du har gått samma program någon annanstans eller börjar om från början. Du får hjälp av vår SYV för att se över din studieplan och få den anpassad till våra.

 • Liljeholmen

  Om man vill börja hos er hur gör man då?

  Du söker via den vanliga antagningen i Stockholm. Du kan säkert få hjälp av din studie- och yrkesvägledare i grundskolan om du är osäker och du är alltid välkommen att höra av dig till oss direkt. Kontakta rektor Annika Hanberger så hjälper vi dig.

 • Jakobsberg

  Hur söker jag till Didaktus Jakobsberg?

  Du söker till oss genom din kommuns antagningsenhet. Didaktus skolor är riksrekryterande och det betyder att oavsett var du bor, så kan du söka till oss. Din studievägledare eller kommunens antagningsenhet hjälper dig gärna.

 • Jakobsberg

  Kan jag kombinera mina gymnasiestudier med elitidrott?

  Ja! Vi har flera elever som idrottar på elitnivå och vi skräddarsyr individuella lösningar.

 • Jakobsberg & Liljeholmen

  Vad är Schoolsoft?

  Schoolsoft är ett webbaserat informationsverktyg där alla i skolan kan läsa nyheter och kolla kalendariet. Som elev loggar man in och ser sitt schema, lektionsplanering, närvaro, uppgifter, läxor, prov, resultat med mera. Vårdnadshavarna har också tillgång till Schoolsoft tills barnet fyller 18 år och därmed blir myndig. Då bestämmer eleven själv om vårdnadshavaren ska få fortsatt tillgång till Schoolsoft.

 • Jakobsberg

  Har ni elevinflytande?

  Självklart! Alla kurser planeras i samråd med lärarna, alla klasser har klassråd varje vecka och elevrådet har stort inflytande. Eleverna bjuds in till lärarnas pedagogiska forum för att diskutera undervisningen och vid skolkonferensen deltar både lärare och elever. Efter varje kurs genomförs elevutvärderingar och resultaten analyseras och diskuteras för att vi ska bli ännu bättre.

 • Jakobsberg

  Vad har ni för pedagogik?

  I viss mån arbetar vi ämnesintegrerat. Lärarna arbetar med formativ bedömning. Läsåret 2015/16 inleds ett arbete med att stärka språket hos våra elever. Språk är makt, som bekant! Kollegiet har skapat en språkpolicy, som innebär att även lärare som inte undervisar i språk lägger vikt vid att arbeta språkutvecklande med hjälp av metoder som lärarlaget gemensamt kommit fram till.

 • Jakobsberg

  Var har eleverna idrott?

  Vi har förmånen att ha vår idrottslektioner i Friskis & Svettis lokaler, två trappor ner i huset. Vi har vår egen idrottslärare.

 • Jakobsberg

  Har Didaktus Jakobsberg ett elevråd? 

  Ja, två elevrepresentanter från varje klass ingår i skolans elevråd. Elevrådet har en ordförare, en sekreterare och är representerade vid Ledningsgruppens möten en gång i månaden.

 • Jakobsberg

  Hur arbetar skolan för att förebygga kränkningar och trakasserier?

  Skolans Likabehandlingsansvarig, Clara Trogen Pahlén, ansvarar för att Likabehandlingsplanen är aktuell och uppdaterad. Om en kränkning sker, eller om någon på skolan upplever sig trakasserad eller diskriminerad, tar likabehandlingsansvarig emot en anmälan och ärendet utreds skyndsamt av rektor och huvudman. Likabehandlingsansvarig är en del av Elevhälsoteamet (EHT) och samarbetar med dem för att eleverna ska må så bra som möjligt.

 • Jakobsberg

  Finns det ett bibliotek?

  Ja, skolan har ett nytt välutrustat bibliotek där du kan sitta och studera eller läsa i lugn och ro. Bibliotekarien Clara Trogen Pahlén är även pedagogiskt utbildad och hjälper dig gärna med dina uppgifter. Datorer och Ipads finns tillgängliga för studier. Aktuell litteratur köps in kontinuerligt och du får gärna fråga om boktips. Biblioteket anordnar även novell- och lyriktävlingar.

 • Jakobsberg

  Vilket stöd kan jag som elev få?

  Skolans lärare är duktiga på att se elevernas specifika behov och upprätta individuella lösningar som passar just dig. Vi har också en pluggstuga som vår specialpedagog Ingrid Steen har hand om. Pluggstugan är öppen varje dag och bemannad med padagog och elevassistenter. Du kan alltid få hjälp, oavsett program, kurs eller betygsmål.

 • Liljeholmen

  Hur tar man sig till Didaktus Liljeholmen?

  Det är lätt att komma hit till oss på Lövholmsvägen 2, nära Liljeholmens T-bana och centrum. Gå ut från T-banan och till vänster nerför backen till ett stort rött tegelhus. Vi finns på plan 5. Du kan också åka buss och tvärbana hit. Pendeltåg till Årstadal och sedan tvärbana till Liljeholmen går också bra.

 • Jakobsberg & Liljeholmen

  Får jag busskort?

  Enligt kommunens bestämmelser, får alla elever som bor längre bort från skolan än sex kilometer busskort. Om du under praktiken måste åka långt får du ersättning för det av skolan, även om du inte har rätt till busskort.

 • Jakobsberg & Liljeholmen

  Vad är ”Didaktus Vänner”?

  Det är skolans ansvar att förhindra mobbning, men vi ser våra elever som en viktig resurs i detta arbete. De vet hur stämningen på skolan är och ser snabbt om det uppstår grupperingar.  Ibland kan vi vuxna missa detta.  Våra Vänner-elever träffas regelbundet tillsammans med skolans speciella Vännerlärare som arbetar aktivt för att motverka kränkningar och för att prata om stämningen som råder i de olika klasserna. Våra 30-talet ”Vänner” gör ett fantastiskt jobb, de fungerar som förebilder och det är populärt att vara med.

 • Jakobsberg

  Har ni studie- och yrkesvägledare?

  Ja, på måndagar har du möjlighet att träffa vår studie- och yrkesvägledare Karin Melin.

 • Jakobsberg

  Finns det skolsköterska?

  Ja, fyra dagar i veckan (måndag-torsdag) finns vår skolsköterska Annica Rosencrantz i skolan och har öppen mottagning.

 • Jakobsberg

  Finns det kurator?

  Ja, vi har en kurator på skolan som arbetar på halvtid. Till kuratorn kan du vända dig om du har funderingar och behov av att prata.

 • Jakobsberg

  Vad gör man i ett metodrum?

  Om du går på Omvårdnadsprogrammet kommer en del av undervisningen att vara förlagd i skolans metodrum. Där har vi byggt upp ett rum som mycket liknar en riktig vårdsal och du får bland annat träna på patientbemötande, hygien, provtagning och omvårdnad.

 • Jakobsberg

  Vilka traditioner har ni på Didaktus Jakobsberg?

  Vi tror att traditioner stärker vår gemenskap och därför är vi noga med att ta tillvara de tillfällen som vi har våra traditioner.

  På Nobeldagen har vi vår stora Nobelfest som eleverna i årskurs 2 och 3 själva organiserar och som sig bör delar vi ut Nobelpriser, äter gott tillsammans och därefter virvlar vi ut på dansgolvet. Vi uppmärksammar även Halloween, alla hjärtans dag och påsk.

  Under våren har vi studenternas mösspåtagning, studentlunchen och för att inte tala om studenternas utspring! Årskurs 1 och 2 bjuds på sommarlovsavslutning.

  Under läsåret arrangerar Friends och skolans elevråd uppskattade aktiviteter. Idrottsläraren arrangerar några härliga friluftsdagar varje läsår.

 • Jakobsberg

  Vad erbjuder ni för lunch på Didaktus Jakobsberg?

  Vi har en helt nybyggd  matsal i våra egna lokaler. Lunchen är avgiftsfri och vi bjuder på en varmrätt (vegetariskt alternativ finns) med sallad, mjölk och knäckebröd. Har du speciella behov tillgodoser vi dem.

 • Jakobsberg

  Hur hittar jag till Didaktus Jakobsberg?

  Vår adress är Järfällavägen 106 och vi har samma ingång som Friskis & Svettis. Det finns många bussar som går hit och vi ligger nära Jakobsbergs pendeltågsstation.
  Läs mer om vilken resväg som passar dig på www.sl.se

Hantering av personuppgifter

För frågor gällande personuppgiftshantering, kontakta vårt personuppgiftsombud/dataskyddsombud på personuppgiftsombud@didaktus.se

Du har rätt att en gång per kalenderår begära ut registerutdrag av de personuppgifter som behandlas om dig samt få rättelse kring felaktiga uppgifter i våra system. Vill du ha ett registerutdrag, rättelse eller radering av dina personuppgifter så ska du vända dig till ditt dataskyddsombud med en skriftlig och undertecknad ansökan. Du har också rätt att vända dig till Datainspektionen med klagomål om du anser att dina personuppgifter behandlats på ett felaktigt sätt.

För mer information gällande personuppgiftshantering, besök https://utbildning.academedia.se/kvalitet/hantering-av-personuppgifter/

Rutiner för klagomål

Om du som elev eller vårdnads­havare har klagomål på utbildningen

Våra rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen utgörs av två steg – Det första steget är att klagomålet utreds på skolnivå och det andra på huvudmannanivå. Principen är att klagomålet ska utredas och åtgärdas på den nivå det gäller. Eleverna och vårdnadhavare/föräldrar informeras om rutinerna i samband med introduktionsperioden vid läsårsstart och på föräldramöten.

Klagomålen behandlas alltid konfidentiellt, men klagomålet kan även lämnas anonymt. Om klagomålet är anonymt ges ingen bekräftelse eller återkoppling på hur situationen har lösts. Rutinerna finns både här på hemsidan och anslås på skolan.

Klagomål utreds och åtgärdas på skolnivå

(skolan på den ort eleven studerar)

 1. Om du som elev/vårdnadshavare har klagomål på utbildningen uppmanas du i första hand att vända dig till rektorn på skolan. Klagomålet ska lämnas skriftligt via mail eller postburet brev till skolans adress, eller dokumenteras skriftligt av den i personalen som tar emot klagomålet. Det skriftliga klagomålet lämnas alltid till rektorn för fortsatt handläggning.
 2. En bekräftelse på att rektorn tagit emot klagomålet samt uppgift om handläggningstid skickas till dig inom ett dygn (vardag) från det att rektorn tagit emot klagomålet. Utgångspunkten är att handläggningen ska ske skyndsamt.
 3. När klagomålet är utrett får du ett skriftligt besked skickat till dig på hur situationen har lösts.

I beskedet som sänds till dig ges information om hur du kan gå vidare om du upplever att situationen kvarstår. Då uppmanas du att skriftligen vända dig till huvudmannen (se information nedan). Utgångspunkten ska emellertid vara att varje situation ska redas ut och lösas så att du inte behöver gå vidare. Brister som framkommer i utbildningen genom klagomål åtgärdas alltid.

Klagomål till huvudmannen

Om du som elev/vårdnadshavare upplever att klagomålet inte lett till förbättring och att situationen kvarstår skall du kontakta huvudmannen. Då behöver du på nytt lämna ett klagomål där du beskriver situationen.

Klagomålet ska sändas till någon av följande adresser:

E-post: klagomal@didaktus.se, Ämnesrad: Klagomål
Postadress: Didaktus, Box 2121, 403 13 Göteborg

 1. Ditt klagomål bekräftas av Didaktus inom ett dygn (vardag), med en uppskattning om handläggningstid utifrån ärendets karaktär. Utgångspunkten är att det ska ske skyndsamt.
 2. Därefter utreds ärendet av huvudmannen. Om utredningen fordrar ytterligare information från från dig som klagat eller rektor, lärare, klassföreståndare på skolan tas en kontakt med den/dem ärendet berör.
 3. När ärendet är utrett fattar huvudmannen ett beslut, som postas till dig som elev/vårdnadshavare med uppgifter om hur ditt du kan gå vidare om klagomålet kvarstår.

Utgångspunkten är emellertid att varje situation ska  redas ut och lösas så att du inte behöver gå vidare. Brister som framkommer i utbildningen genom klagomål åtgärdas alltid.

Samtliga klagomålsutredningar arkiveras och dokumenteras.

Intresseanmälan

Fält markerade med en * är obligatoriska.